h

Maatwerk of resultaatgericht indiceren.

11 februari 2016

Maatwerk of resultaatgericht indiceren.

Foto: SP

Door de gemeente Halderberge wordt hulp bij het huishouden via het WMO niet meer geïndiceerd in uren, maar in een resultaatgericht tarief. Dit betekent bijvoorbeeld waar u  voorheen vier uur per week kreeg voor schoonmaak van uw woning, waar meestal wel een beetje ruimte zat voor een praatje en een bakkie koffie er nu alleen gekeken wordt naar de tijd die nodig is om effectief schoon te maken.  Dit heet resultaat gericht indiceren.

 

Dit resultaatgericht indiceren is een ander woord om gewoon de 40 procent bezuiniging bij de burger(bijstandsniveau) neer te leggen. Hulp bij het huishouden was juist naar de gemeente gegaan om maatwerk te bieden, maar dat bereik je niet door iedereen met hetzelfde tarief te indiceren. Immers elke situatie is anders.

 

Er kunnen verschillende situaties zijn die maatwerk eisen:

  • Hoe groot is een huis;
  • Moet een huis vaker schoon worden gemaakt vanwege b.v. de gezondheid;
  • Extra was draaien vanwege gezondheid.

 

Duidelijk is dat er geen maatwerk door de gemeente Halderberge wordt  geleverd, maar de rekening wordt blind bij de bewoner neergelegd.

 

Algemene voorzieningen zoals boodschappendienst, dienstencheque en strijkservice kan niet worden  gezien als voorliggende voorzieningen wanneer een burger moet rondkomen van het sociaal minimum. Dit zijn onderdelen van huishoudelijke hulp categorie 1 en moeten in voldoende mate meegewogen worden en verstrekt. Dit word ook bevestigd door recente uitspraken van diverse rechters. Daarnaast kan er ook sprake zijn van hulp bij het huishouden categorie 2. Hiervan is sprake als men zelf niet in staat is om de regie te voeren over eigen huishouden. Zoals bij chronisch zieken of beperkingen. Ook is er een categorie 3 waar naast de hulp uit categorie 1 en 2 meerdere hulpverleners komen, een zorgplan opgesteld is, en een lichte vorm van psychosociale begeleiding nodig is. Hier is sprake van een ontregeld huishouden als gevolg van psychische problemen, een verstandelijke beperking of een combinatie van problemen.

 

Wij vragen ons af, ook naar aanleiding van gesprekken met bewoners, of de gemeente Halderberge zich hier aan houdt.

 

Men zou hier massaal bezwaar tegen moeten aantekenen om een statement te maken en aan te geven dat men de bezuiniging niet bij de burger mag leggen en dat er sprake moet zijn van maatwerk. Daarom willen we graag in contact komen met mensen die problemen ondervinden naar aanleiding van de indicatie door de gemeente Halderberge. Doe dit via onze website halderberge.sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier